Hoofdmenu:
Wat is ambachtelijke kaas?
Ambachtelijke kaas is kaas die echt op de boerderij bereid is. Wij zijn één van de boerengezinnen die zichonder andere hebben gespecialiseerd in het zelf verwerken van de melk van hun koeien tot ambachtelijke kaas. Wij gebruiken voor het kaasmaken dagverse melk, rechtstreeks van de koe.
De ambachtelijke bereiding maakt de smaak van onze kaas zo rijk, krachtig en uniek. Alle smaakeigenschappen van de melk blijven immers behouden. De bereiding is voor een groot deel handwerk. Toewijding, gevoel voor de kaas en heel schoon werken zijn noodzakelijk voor het verkrijgen van een smakelijke kaas.
De smaak is afhankelijk van de grondsoort, gras en overige voer, receptuur en bereidingswijze. Als je het hebt over kernwoorden die heel specifiek van toepassing zijn op ambachtelijke kaas, zijn dat echtheid, ambachtelijkheid, authenticiteit, traditie, smaak en puur genieten.
Welke kaas maken we zelf?
Op onze boerderij wordt de koeienmelk tot type Goudse kaas verwerkt.
Om kaas een specifieke smaak te geven, wordt tijdens de bereiding op onze boerderij soms gebruikgemaakt van kruiden en specerijen, zoals fenegriek, komijn, mosterd, bieslook, knoflook-
Ook hebben we een bijzondere kaas, namelijk de trappistenkaas. Hierin wordt het bier van de enige trappistenabdij in Nederland verwerkt: Abdij koningshoeven in Berkel-